Slik søker du deg til rørleggerfaget
Har du lyst på en jobb der du er i aktivitet, møter mennesker og jobber for at ting skal funke? Det er stort behov for flinke rørleggere de neste årene, både menn og kvinner.
Hvorfor bli rørlegger?
Som rørlegger bruker du både hodet og kroppen på jobb, og ingen dager er like. Du jobber både med hendene og digitalt, du møter mennesker hver dag. Ikke minst får du lønn i læretiden og slipper å ende opp med et stort studielån! Du trenger ikke frykte for jobben din heller, rørlegger er et yrke det kommer til å være behov for i all overskuelig fremtid.
Les mer: 5 gode grunner til å velge rørleggeryrket
Hvordan blir jeg rørlegger?
Det er tre forskjellige løp du kan ta for å bli rørlegger.
- Gå VG1 bygg- og anleggsteknikk, deretter VG2 rør, etterfulgt av 2,5 års læretid i bedrift og svenneprøve.
- Gå VG1 bygg- og anleggsteknikk, deretter 3,5 års læretid i bedrift og svenneprøve.
- Gå rett ut i 4,5 års læretid i bedrift etter ungdomsskolen.
Vurderer du omskolering? Derfor ble disse personene rørleggere
Hvordan søker jeg meg inn på rørfaget?
Først må du finne ut hvilke skoler i ditt fylke som tilbyr rørleggerutdanning. En oversikt finner du her.
Når du skal søke, logger du deg inn på vigo.no og fyller ut søknaden så nøyaktig som mulig. Sett opp tre utdanningsprogram i ønsket rekkefølge. Vanlig søknadsfrist er 1. mars, men for voksne eller personer med spesielle behov er det andre svarfrister.
I løpet av sommeren får du sms eller e-post med tilbud om plass. Da må du logge deg inn på vigo.no og svare på tilbudet innen en uke. I enkelte fylker kan du legge inn automatisk forhåndssvar, les mer om det på vilbli.no.
Hva lærer jeg?
På skolen lærer du både teori og praksis, og dagene er varierte. Du lærer blant annet å montere ulike rørsystemer og komponenter for forskjellige installasjoner.
Hvilke jobbmuligheter har jeg etter endt utdanning?
En rørlegger jobber med alt som har med vann og varme å gjøre. Jobben som rørlegger kan innebære alt fra enkle boliginstallasjoner til automatiske brannslokkingsanlegg, vannbåren varme, trykkluft og medisinske gassanlegg.
Det er mange forskjellige muligheter innen rørfaget. Du kan bli rørlegger, prosjektleder, starte egen bedrift, eller videreutdanne deg til ingeniør. Som rørlegger er man aldri ferdig utlært.
Her kan du lese litt om hvordan vi tror rørleggeryrket vil se ut i fremtiden.
Det er en bransje som kommer til å trenge mange folk i årene framover, så det er store muligheter for å få seg jobb etter endt utdanning og svennebrev. Men jobben kommer ikke av seg selv, du må være motivert og interessert. En faglært og dyktig rørlegger er en ettertraktet ressurs.
Kilder:
Ta kontakt
Ta gjerne kontakt med en av våre medarbeidere for å høre mer om hvordan det er å jobbe som rørlegger